För vår gemensamma jord

Vi lever i en tid då vi förbrukar mer energi än vad vi egentligen har tillgångar till om man ska se på saken med ett par hållbarhetsögon. Därför är det så viktigt att vi tänker på vår miljö och vad vi kan göra för att på bästa möjliga sätt få ett så hållbart system som möjligt. Återvinning är en god väg i ett samhälle som livnär sig på konsumtion. 

Vi människor måste göra vårt yttersta för att tillsammans ta et ansvar för hur vi vill leva i framtiden och hur vi vill att jorden ska se ut för våra barns barnbarn. Nu börjar man inse vikten av återvinning och källsortering och även återvinning av kläder som många förut bara slängde i soporna. Ser man till att enbart i Sverige så har vår klädkonsumtion bara det senaste decenniet ökat med 40 % är det viktigt att börja fundera på vad det är som händer med våra kläder när vi inte längre vill ha dem. I snitt handlar vi kläder för 12,5 kilo årligen och gör sedan av eller slänger i snitt 8 kilo. Blir man medveten om dessa siffror är det stora skillnader som man kan göra för att tillsammans få en bättre värld.

Lämna in i butikerna

Vad som är bra är att det nu ställs högre ansvar på producenterna och klädbutikerna att komma fram med lösningar. Detta har resulterat i att det blir fler och fler butiker som nu öppnar upp för att samla in kläder i butikerna för att göra det enklare för människor att inte välja papperskorgen. Vad man hoppas på är att det inom en snar framtid kommer att bli en självklarhet att man ska lämna in sina kläder och inte bara slänga dem. För visst blir det lite roligare om man både tänker på sig själv men även på sina medmänniskor och på sin miljö.

Tänk även på att inte tvätta dina kläder så mycket så håller dem längre.