För vår gemensamma jord

15343-hunter-8När det kommer till att leva miljövänligt stöter man på en hel del hinder i dagens moderna samhälle. Exempelvis finns det inga garantier för att det som butikerna väljer att märka som till exempel närproducerat eller närodlat faktiskt är det. Detta eftersom att dessa begrepp egentligen betyder att produkterna kommer ett område i närheten vilket inte är fastslaget utan kan vara inifrån en radie på 10 till 50 mil.

Bara för att en produkt är närproducerad behöver den inte vara miljövänlig och tvärt om. Därför kan det vara bra att veta att det inte bara är miljövänliga produkter som får benämnas som närproducerade. Ett tänkvärt faktum är exempelvis att ett bekämpningsmedel som tillverkas i Kalmar kan anses som närproducerad om den säljs på Gotland. Så om man verkligen vill vara säker på att sin mat verkligen är närproducerad och samtidigt miljövänlig är det bästa tipset att ta sig till jaktbutiken Active Outfit på nätet, beställa jaktutrustning och sedan ta sig på ett miljövänligt sätt till jaktmarkerna där man själv kan jaga sin föda – om man dessutom odlar egna grönsaker och potatis så kan maten på ditt middagsbord verkligen klassas som både närproducerad och miljövänlig.

Regelverk

Det finns ingen fastslagen bestämmelse gällande vad som får benämnas som närproducerat utan den enda förhållningssättet är att en produkt som tillverkas i en fabrik i Sverige och sedan skickas ut över hela landet inte får kallas närproducerat. Med andra ord kan man därigenom förhålla sig till att tankesättet att alla matprodukter som inom ett avgränsat område både produceras, förädlas och distribueras till sina konsumenter kan anses närproducerade. Dock är det många som hävdar att man måste ge konsumenten mer insyn i vart ifrån produkten faktiskt kommer. Till exempel är det flera som vill att producenterna måste vara ännu tydligare i att faktiskt märka produkterna tydligt med vem och vart avsändaren kommer ifrån – så att konsumenten själv kan avgöra om denne anser produkten som just närodlad eller närproducerad.